Wat zit er allemaal in een noodpakket?
Voor als de stroom in je huis uitvalt heb je een ander noodpakket nodig dan als je met je auto meer dan 4 uur in een file staat en in geval van oorlog heb je een veel uitgebreider noodpakket nodig.
Een survival kit is geen noodpakket!!!
Survival kits zijn razend populair omdat vaak gedacht wordt dat het noodpakketten zijn. Dat is niet zo. Een survivalpakket is voor hobbyisten die door onherbergzaam terrein trekken en met de spullen uit de survival kit kunnen overleven. Een beetje zoals de Special Forces van het leger. De meeste spullen in zo’n survival kit heb je helemaal niet nodig om thuis of in de auto te overleven.
Wat zit er in een noodpakket voor rampen, calamiteiten of noodsituaties?
Denk aan stormen, overstromingen of extreem noodweer. Met een noodpakket ben je daar goed op voorbereid. Een noodpakket samenstellen is niet moeilijk. De meeste spullen heb je meestal al in huis. Het belangrijkste punt is dat je de eerste 48 uur met je hele gezin kan overleven.
De rijksoverheid zegt: ‘In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.’
Een uitgebreide lijst is:
- Zaklamp met extra batterijen. Eventueel kaarsen en lucifers voor verlichting ’s avonds
- Radio op batterijen, een reservemobiel, een opgeladen powerbank en alle aansluitkabels
- Fluit of megafoon om hulpdiensten te laten weten waar je bent
- Contant geld. Je betaalpas is niet vindbaar en je mobiel werkt niet meer
- Flessen met drinkwater. Per persoon moet je rekenen op 3 liter per dag
- Eten in blik, pot of foliepak. Dat is lang houdbaar. Groente, maar ook fruit of soep Alles wat je eventueel koud kan eten. Minder lang houdbaar maar handig om regelmatig aan te vullen zijn knäckebröd, crackers en zelfs chocolade en chips
- Een goed gevulde EHBO-doos met een gebruiksaanwijzing hoe te handelen bij botbreuken, open- en brandwonden
- Reserve medicijnen
- Dekbedden en dekens om warm te blijven. De kachel valt immers uit
- WC-papier, handdoeken, vochtige doekjes, maandverband, desinfecterende zeep/gel, hand tandenborstels, tandpasta
- Lijstje met ID-nummers en belangrijke telefoonnummers
- Reservesleutels huis, auto, e-bikes
- Handgereedschap zoals hamer, zaag, tang en wat grote spijkers maar zeker ook een rol duct-tape
Waar bewaar je een noodpakket?
Op een goed bereikbare plaats in huis. Bewaar een deel in een redelijk waterdichte rugzak of weekendtas zodat je dat snel kan meenemen bij een evacuatie. Overdrijf niet met blikvoer en water. Bij een evacuatie kan je daarvan het grootste deel, net als bijvoorbeeld gereedschap, laten staan.
Evacuatie? Wat zit in een evacuatietas?
Als je plotseling geëvacueerd wordt oftewel dat je naar een veilige lokatie wordt gebracht of gaat dan hoef je niet het hele noodpakket mee te nemen. Immers in die veilige lokatie, meestal een sportzaal, zorgt de overheid voor eten, drinken en bedden. Handig is dan de evacuatietas. Bij de noodpakketlijst zijn de dingen die handig zijn bij evacuatie vet en cursief aangegeven.
Wat zit er in een noodpakket als je onverwacht in een langdurige file staat?
Op naar de wintersport en opeens 8 uur stil in de file staan. Een aantal dingen die je in dat geval in je auto moet hebben liggen:
- Reservetank gevuld met benzine/diesel
- Slaapzakken/dekens
- Genoeg flessen met water
- WC-papier, vochtige doekjes, maandverband, handgel
- Eventueel flessen/tanks om in te plassen
- Crackers/knäckebröd
- Oplader, aansluitkabels voor mobiel en/of een powerbank
Wat zit er in een noodpakket als we thuis plotseling in een oorlog terechtkomen?
- Dat hoopt niemand natuurlijk maar in tijde van oorlog is er een schaarste aan voedsel. Het advies is dan ook om voor zeker 2 weken voedsel en water in huis te hebben
- Anders dan bij een ramp of calamiteit heb je meestal wel stroom of gas dus kan je eten koken. In dat geval zijn noedels of kant en klaar verpakkingen waar je alleen kokend water aan toe hoeft te voegen ook handig.
- Toch geen stroom of gas? Zorg dat de campinggasbrander in je schuur een volle tank heeft
Gezien de huidige wereldsituatie vindt de hoogste militair van de NAVO Rob Bauer het een goed idee als mensen zich voorbereiden op een oorlog. “Je moet water in huis hebben, een radio op batterijen en een zaklantaarn die op batterijen werkt. Zodat je de eerste 36 uur kunt overleven.”
Speciaal voor Nederland! Wat zit er in een noodpakket als door een overstroming je huis onder water komt te staan?
Nederland is een polderland. Polders liggen meestal lager dan het water in de ringvaarten die om de polders lopen. Dijkdoorbraken komen zelden voor maar als een regering bezuinigd op dijkbescherming kunnen dijkdoorbraken en rivieroverstromingen wel vaker voorkomen. Check of je in een risicogebied woont.
- Bij een dijkdoorbraak kan het snel gaan. Vluchten naar boven maar je moet daar wel ramen hebben die je open kan doen om naar buiten te gaan. Dus niet naar de zolder als daar geen ramen inzitten! Als je horren in je ramen hebt check dan of die makkelijk losgaan
- Heb voor iedereen zwemvesten liggen. Ook voor jezelf want water stroomt met grote kracht. Al staat het water maar tot kniehoogte dan nog kan je omvergetrokken en meegesleurd worden
- Een extra luxe is een opblaasboot met pomp. Handig voor evacueren kleine kinderen of huisdieren. Die boot en pomp moeten wel bereikbaar zijn als het water al hoog staat